Beröringsfria blandare kan bidra till att förhindra bakteriespridning

Blandare är något som vi människor förlitar oss på och använder varje dag. Men trots att man gör sitt bästa för att hålla blandaren ren kan den bli en grogrund för bakterier och virus. Något måste förändras om vi vill uppnå bättre hälsa och säkerhet.

Två handfat i ett badrum

En blandare används flera gånger under en dag: när vi diskar, tappar upp dricksvatten, tvättar händerna, borstar tänderna eller utför någon annan av alla vardagssysslor som man sällan kanske reflekterar närmare över. En sak som vi människor har blivit mer medvetna om är de hälsoutmaningar som kan uppstå till följd av de bakterier som bildas på och omkring blandare, inte bara i offentliga miljöer utan även hemma. Även om det kanske låter obehagligt, är det fullständigt logiskt. Med en manuellt manövrerad blandare går det inte att tvätta händerna utan att ta på blandaren. Dessutom kanske man torkar av blandaren med en trasa som inte är helt ren. Det är alltså inget konstigt att bakterier frodas.

Smarta blandare ökar i popularitet. Varför ska jag byta?

Automatiska och beröringsfria blandare är vanliga i offentliga utrymmen och nu installerar allt fler människor dem i sina egna hem. Anledningarna till det är bland annat hygien, miljövänlighet och säkerhet. Visste du att 80 % av de vanligaste infektionssjukdomarna överförs genom kontaktsmitta? Det ger upphov till hälsorelaterade problem på arbetsplatser, skolor, sjukhus och allmänna platser och många av dessa har bytt till beröringsfria blandare, eftersom de förbättrar hygienen och bidrar till att minska bakteriespridningen.

Miljövänligt alternativ

En av de största drivkrafterna bakom smarta apparater är att de är miljövänliga. Du kan exempelvis spara upp till 50 % av din årliga vattenförbrukning (jämfört med en traditionell ettgreppsblandare) genom att byta till smarta blandare. Du sparar även energin för att värma upp vattnet. Och båda dessa faktorer utan att göra avkall på bekvämlighet eller driftkomfort.

Tänk dig bekvämligheten i att inte behöva röra vid blandarens spak när du har hållit på med rått kött eller när dina händer är täckta med kladdig bröddeg. Det finns även blandare med smarta diskmaskinsventiler som stängs automatiskt och minskar risken för vattenskada, som beror på en öppen ventil. Det är betryggande!

Säkerheten främst

Föräldrar till små barn är särskilt intresserade av säkerhetsaspekten hos smarta blandare, men vi drar alla nytta av en minskad risk för att bli brännskadade av varmt vatten. Med smarta blandare kan du för-inställa temperaturen så att den alltid håller rätt nivå. Det förhindrar att barn oavsiktligt spolar fram för varmt vatten. Det är också betryggande att aldrig behöva fundera på om du glömde stänga av vattnet. Det gör blandaren automatiskt.

Silhouet Touchless Tvättställsblandare

Silhouet Touchless Tvättställsblandare

  • En revolution inom beröringsfria blandare. Serien är speciellt designad för hemmabruk och kombinerar en elegant design med en funktionalitet som uppfyller alla behov man har i badrummet. Slöseriet med vatten minskar och du behöver aldrig röra blandaren med smutsiga händer vilket minskar risken att sprida virus och bakterier. Du reglerar temperaturen genom att vrida på överdelen.
Silhouet Touchless Köksblandare

Silhouet Touchless Köksblandare

  • Köket är hemmets hjärta och blandaren har en helt central roll. Med Silhouet Touchless får du både den beröringsfria funktionen och den klassiska blandarens funktion i en snygg lösning. Om du till exempel har marinerat kött eller skurit kyckling, för du bara en hand förbi sensorn, så kan du tvätta händerna utan att röra vid kranen och sprida bakterier till nästa användare. Om du behöver fylla en gryta med vatten eller om du vill skala potatis under rinnande vatten, kan du bara använda kranen som en klassisk blandare.