Expertens tips: Det här ska du tänka på när du väljer badkar

Från dröm till verklighet. Med ett badkar kan du förvandla badrummet till ett rofyllt hemmaspa eller ett lekfullt badäventyr för de små. Comfort ger sina bästa tips på vad du ska tänka på – och missarna du ska undvika.

Ett badkar i ett vitt badrum

Få saker är så avslappande som att sjunka ner i ett varmt bad och många drömmer om att skapa sin egen oas hemma i badrummet. För att lyckas är planeringen a och o.

Vårt råd är att se helheten och fundera på vad som är prioriterat för dig. Hur stort är ditt badrum? Och hur använder du det? Du får inte heller glömma praktiska saker som skötsel, rengöring och förvaring.

Olika modeller med olika möjligheter

En trend på senare år är fristående badkar som placeras mitt på golvet och som saknar traditionella fronter. Dem ger en luftig känsla och kräver lite större badrum för att det ska komma till sin rätt, även om de går att placera mot en vägg också.

Även ett badkar på tassar ger ett luftigare intryck. De är ofta små och nätta och passar i ett lite mindre badrum. De är också enklare att hålla rent under och du kommer lätt åt golvbrunnen för att tömma golvbrunnskoppen.

Har du begränsat med utrymme finns det modeller som är anpassade för att duscha i. De har planare botten och en knottrig yta där man ska stå samtidigt som de har rygglutning i ena änden som gör att de är bekväma att bada i.

I det stora badrummet kan det finnas plats för ett bubbelbadkar, men då är det viktigt att satsa på kvalitet. Det bör vara en stark konstruktion med en bra benställning. Det är viktigt att det är bra slangar med många fästpunkter så att det inte blir kvar slagg i rören som sedan kan komma ut i badvattnet.

Akryl, plåt eller marmor?

Vilket material du väljer är mest en smaksak. Det traditionella är emaljerade plåtbadkar som är tåliga och lätta att underhålla. Sedan finns det badkar i akryl i en stor variation av former. En del kan känna sig frågande till akryl eftersom det är plast, men köper man ett kvalitetskar så är akryl ett väldigt hållbart material. Med rätt underhåll så håller sig ytan blank och fin länge. En del akrylkar går även att få med ”kärna”. Här har man en del inuti karet som är massivt, vilket gör att det blir stabilare och håller värmen bättre.

Undvik vanliga missarna

Vänta inte med att välja badkar till efter du har dragit fram vattenanslutningen. Det kan leda till att du går miste om möjligheten att installera just ditt drömbadkar. Eftersom en del badkar har färdigmonterade blandare kan du komma att stå där med en vattenanslutning på fel ställe.

Det finns många olika storlekar och modeller som passar in i de flesta badrum. Har du redan ett som du vill byta ut så vet du kanske vilken storlek du behöver. Ska du däremot köpa ett nytt och installera är det viktigt att hålla koll på måtten så att badkaret exempelvis går att ta in i badrummet.

Vår rekommendation är att redan från start ta hjälp av en badrumsexpert. Med tjänsten Comfort Färdigt Badrum får du en helhetslösning från idéstadiet till det färdiga badrummet. Tillsammans sitter vi ner och tittar på hur det kommer att se ut i vårt ritprogram. Det är jättenyttigt, för ibland tror man att det får plats hur mycket som helst och man tänker inte på alla detaljer. Det är så många saker att tänka på när man bygger ett badrum.

Vill du inte bygga ett helt nytt badrum så kan du köpa våra badkar med installation. Då slipper du hämta, bära och montera själv. Välj Installerat & Klart när du beställer ditt badkar. Och är du osäker på vilket kar som passar in hos just dig, kontakta våra experter så hjälper de dig att välja rätt.

Badkar Torekov

Torekov

  • Asymmetriskt badkar med dubbel rygglutning. Torekov tillverkas i standardakryl eller Nordurit®-förstärkt akryl. Finns i två storlekar samt höger- och vänsterplacering.
Badkar Saltholmen

Saltholmen

  • Rektangulärt badkar med flera möjliga tillval. Saltholmen tillverkas i standardakryl eller Nordurit®-förstärkt akryl och finns i sex storlekar.