Kakelguide: Så väljer du rätt färg, storlek och material

Utbudet av kakel är enormt och det kan vara svårt att veta vad som passar i just ditt badrum. Comforts badrumsexpert Angelica Lindström guidar dig till rätt val av färg, storlek och material.

Ett vitt badrum

Nytt kakel ger badrummet ett lyft, men att hitta rätt kan vara en djungel när utbudet är så stort. Ska du välja ett kakel som är trendigt, som harmoniserar med inredningen eller något som bryter av helt?

– Det viktigaste tycker jag är att gå på tycke och smak. Badrummet håller längre än vad trenden gör. Gå på din egen känsla vad du tycker om i stället för att följa trenderna slaviskt, tipsar Angelica Lindström, projektledare på Comfort.

Kakel eller klinker?

Vad gäller materialval finns det några riktlinjer. Till väggarna kan du ha både kakel och klinker, däremot kan du inte lägga kakel på golvet.

– Du kan också tänka på om det ska vara underhållsfritt eller inte. Det har varit trendigt en längre period med olika typer av Marrakesh eller betongplattor som kräver sin skötsel. Det är bra att tänka igenom om du är beredd att lägga ner den tiden på skötsel eller inte.

Stora plattor är väldigt vanligt just nu, och då måste du också tänka till lite grann, speciellt när det gäller duschutrymmet.

– Det är viktigt att hitta en mosaik eller mindre platta i samma serie som matchar resten av badrummet och som kan använda runt golvbrunnen eller i duschen, säger Angelica Lindström. Alternativet är att välja en väggnära golvbrunn, då kan du ha stora plattor i hela badrummet.

– Väggnära golvbrunnar är något som ökar just på grund av detta. Då har golvbrunnen en lång golvbrunnssil nära väggen. Men det måste du ha planerat redan under uppbyggnaden av badrummet.

Om jag har mycket färg på detaljer och möbler i badrummet – hur ska jag tänka då?

– Vi ger alltid rådet att försöka hålla kakel och klinkers ganska neutralt och lugnt så att du kan ändra utseende på badrummet med andra saker. Det är också ett lätt sätt att förnya badrummet enkelt, med en neutral bas och att sedan satsa på detaljerna, säger Angelica Lindström och fortsätter:

– Ofta har vi ganska mycket textilier och möbler som vi vill ska rymmas utan att det blir en kakafoni av färger. Badrummet ska hålla så länge och du ska förvänta dig att det ska vara kvar i 20 år, och den där supertrendiga limegröna färgen kanske inte känns så kul om 3 år.

Tips: Materialval i badrummet

  • Kakel: Används normalt på väggar och endast inomhus i vårt kalla klimat. Kakelplattor är glaserade med en tät, blank eller matt yta som gör det lätt att hålla plattorna rena.
  • Klinker: Går att använda på både golv och vägg. Tack vare dess täta gods tål de slitage, kemikalie- och frostpåverkan bättre än kakel.
  • Mosaik: Glaserade eller oglaserade plattor som är mindre skurna och läggs ofta som en pelare på badrumsväggen eller i duschdelen. De är antingen av keramik, glas, natursten (marmor) eller metall.
  • Glas: Finns både tunna glasplattor eller tjocka glasblock som är anpassade till golv och vägg. Går att få både transparenta och färgade.
  • Natursten: Brutet från naturen och enbart behandlat i fabriksmiljö. Med natursten får du en naturlig nötning. Därför krävs speciell rengöring och behandling innan natursten sätts in.
  • Granitkeramik: Stenliknande klinker i tålig och frostsäker granitkeramik. Plattorna har låg vattenabsorption, goda hållfastegenskaper och kan tillverkas i mycket stora format.