När delar av huset är utan ström – Vad gör jag!

En riktigt oönskad och stressande situation är när delar av huset eller lägenheten är utan ström. När jordfelsbrytaren löser ut elva minuter in i diskmaskinens program eller köket plötsligt är strömlöst men elen fungerar i alla andra rum.

Ficklampa som lyser på proppskåp

Tips på felsökning du kan göra innan du ringer behörig elektriker för hjälp.

Det är ganska enkelt att själv hitta och åtgärda enklare elfel bara du vet vad du ska titta efter och var gränserna går.

Är allt svart och grannen verkar ha samma problem?

Då det förmodligen fel hos ditt elbolag. Gör en felanmälan till ditt elbolag och väntar på att deras tekniker löser problemet.

Vad gjorde du precis innan strömavbrottet?

Kanske kopplade in en gammal symaskin, ett äldre våffeljärn eller hade ovanligt många elapparater igång samtidigt som kan ha orsakat avbrottet.

Är det strömlöst överallt eller bara i vissa delar av hemmet?

Om det bara är i delar av huset som strömmen gått så är orsaken med största sannolikhet att en säkring har gått. Då kan du själva felsöka strömavbrottet. Kolla först alla säkringar.

Är någon säkring trasig?

Byt ut den eller dem.

Är säkringarna hela?

Då har det förmodligen gått en säkring vid elmätaren. I elmätarskåpet ska det sitta tre huvudsäkringar om 16 ampere (GRÅ) eller 20 ampere (BLÅ). Prova att byta ut samtliga tre även om de ser ut som de har löst ut.

Är huset eller lägenheten fortfarande helt eller delvis strömlös, kontakta oss.