Smarta förvaringstips – så får du ut max av ett litet badrum

Badrum är sällan stora och kräver därför smarta förvaringslösningar. Så här kan du maximera badrummets små ytor, med hjälp av expertens 9 tips. – Det finns en lösning för alla badrum oavsett hur litet det är, säger Comforts badrumsexpert Angelica Lindström.

Utmaningarna är många när det handlar om badrumsplanering; du ska passa in toalettstol och handfat, lämna plats för en dusch och hitta smartaste stället att placera handdukstork och pappershållare. Men oavsett storleken på badrummet finns det alltid en lösning. Det menar Comforts badrumsexpert Angelica Lindström.

En förvaringslåda

1. Duschhörna med halvrunda dörrar eller vikbara duschdörrar

En dusch i ett hörn, med halvrunda duschdörrar som går att vika in, är ett smart sätt att frigöra yta i badrummet. Det tar minimalt med plats när duschen inte används. Och eftersom det räcker med att öppna en av dörrarna kan du få plats med till exempel ett till skåp bredvid handfatet. Ett annat alternativ är vikdörrar som viks in helt mot väggen. De försvinner helt och tar inte någon plats utåt.

2. Grunt väggskåp ovanför toaletten

Ett smart förvaringstips är att utnyttja väggen ovanför toaletten. Här kan du sätta upp ett grunt väggskåp, som är omkring 15-20 centimeter djupt. Det är perfekt för sådana prylar du kanske inte använder dagligen, men ändå vill ha nära till hands i badrummet. Och med ett grunt skåp riskerar du inte att slå huvudet i skåpet.

3. Grunt handfat

Det finns många olika djup på handfat. I ett litet badrum är det smartare att välja ett grundare och bredare handfat. Det får nämligen badrummet att kännas större och rymligare.

4. Städa undan småprylarna

Har du mycket prylar liggandes framme på handfatet? Då kan ett trick vara att sätta upp magnetfästen på insidan av spegelskåpet. Där kan du fästa till exempel nagelsax eller pincett. Ett perfekt ställe att placera små prylar som annars kanske ligger framme.

5. Ytoptimerad förvaring under tvättstället

Det är smart att använda ytor som redan tar upp golvyta. Utrymmet under tvättstället är en sådan smart förvaringsplats. Du kan välja en möbel med lådor, för att få bättre överblick, eller med luckor, som oftast är det billigare alternativet.

6. Exklusiv duschhylla

En inbyggd hylla i duschen är ett perfekt sätt att slippa ställa flaskorna på golvet. Det är samtidigt en snygg inredningsdetalj om du satsar på ett stilrent badrum.

7. Förvaring bakom helfigursspegeln

Har du en vägg i badrummet där en spegel skulle passa? Då kan du slå två flugor i en smäll genom att sätta upp en helfigursspegel med ett dolt gömställe. Det finns skåp med spegeldörrar där det döljer sig massvis med förvaring bakom, både i själva skåpet och dörrens insida. En annan variant är hyllor bakom spegeln, med plats för smarta förvaringsboxar.

8. Handdukarna ovanför dörren

Finns det plats ovanför badrumsdörren? Då kan en hylla ovanför badrumsdörren bli en perfekt förvaring av handdukarna.

9. Anpassa lådorna

Det finns underskåp och tvättställ som har extra smarta förvaringslösningar med praktiska innerlådor. Det gör att du håller ordning på prylarna och stunden i badrummet blir både trivsammare och enklare.