Allt du behöver veta om valet av handdukstork

Varma och sköna handdukar är en lyx, speciellt under den kalla delen av året. Det finns olika typer av handdukstorkar och där bör storleken på badrum och behovet styra.

En handdukstork är ett bra sätt att hålla handdukarna varma och fräscha mellan tvättarna. Genom att låta handdukarna torka ordentligt efter användning undgår du dålig lukt och behöver inte tvätta lika ofta – vilket är bra både för miljön och livslängden på handdukarna.

Om du har ett nyrenoverat badrum med bra ventilation och golvvärme har du kanske inte behovet av att torka handdukarna på en tork, då är det mer en lyxvara.

En handdukstork i ett badrum

El eller vatten

Oavsett användningsområde och behov är det första du ska tänka på om handdukstorken ska installeras på el eller vatten.

– Ofta är det förberett för något av alternativen, eller kanske båda. De flesta föredrar att stoppa in en elektrisk handdukstork eller en kombinerad med el och vatten, säger Angelica Lindström, projektledare på Comfort. En vattenburen handdukstork är mest miljövänligt, men då har du kalla handdukar halva året när det inte går något varmvatten i ledningarna, tipsar hon.

– Det finns jättemycket att välja på. Det finns olika färger och du kan få dem i krom, koppar, mässing och så vidare. Det finns ett otroligt urval av handdukstorkar, säger Angelica Lindström och fortsätter:

– Till det lilla badrummet är stängerna fantastiskt bra för det tar otroligt lite plats.

När det gäller placering styr så klart sådant som var det finns vattenledningar eller är förberett för el. Om du bygger badrummet från grunden är det lättare att styra var handdukstorken ska vara placerad.

– Helst vill du ju ha den utanför duschen så att du enkelt når den, avslutar Angelica Lindström.